Vil det ikke også bare være nemt hvis vores hunde kunne snakke? På den måde ville vi vide præcis hvordan de tænker og føler. Desværre, er det kun ved hjælp af deres adfærd, at vi kan aflæse problemerne og eventuelle sygdomme.

Derfor har vi her samlet de 15 typiske tegn på, at du og din hund burde tage forbi en dyrelæge, med det samme!

 


1. Opkastning og diarré i længere tid

Hunde kan lige såvel som mennesker få maveproblemer, som ikke kræver et lægebesøg. Men er der  blod indblandet kan det dog være tegn på forgiftning, hvorfor et lægebesøg selvfølgelig er nødvendigt!

 


2. Mindsket aktivitet 
Er din hunds lyst til aktivitet og narrestreger ikke lige så høj som normalt, kan det være et tegn på, at den ikke er helt rask.

 


3. Overdreven trang til at tisse 
Har din hund en del "uheld" i huset eller har blod i urinen, kan det være et tegn på blæresten eller urinvejsinfektion. I sådan en situation vil et læge besøg være nødvendigt. 

 


4. Drikker unormalt meget vand
Hunde drikker i gennemsnittet 1/3 liter vand for hver kilo kropsvægt. Dog kan dette selvfølgelig stige i de varme sommermåneder. Men, opfylder du konstant vandskålen, kan det være tegn på kræft eller andre farlige sygdomme.

 


5. Konstant rysten eller vippen med hovedet 
Selvfølgelig vipper vores hunde sødt med hovedet i ny og næ. Men begynder din hund at gøre det hyppigt, kan det være et tegn på øreinfektion eller vestibulær sygdom.

 


6. Mærkelige lugte 
Til tider kan vores hunde lugte anderledes. Men hvis din hund har haft særlig dårlig ånde eller en meget slem kropslugt i længere tid, kan dette også være et tegn på sygdom. 

 


7. Uregelmæssig vejrtrækning
Kan være et tegn på forkølelse eller alvorlig åndedrætsproblemer, som i den grad er et lægebesøg værd. 

 


8. Angst og irritation 
Både mennesker og hunde bliver irritabel og kan få angst når man føler sig skidt tilpas. Hvis din hund har øget gøen og virker irritabel, prøver den højst sandsynligt at fortælle dig noget. 

 


9. Pludselig aggression 
Vi tror måske ikke, at vores hund er syg fordi den virker aggressiv. Dette kan være et tegn på en neurologisk lidelse. Her vil den typisk også undgå at blive rørt. 

 


10. Mangel på interesse af mad og drikke 
Hunde elsker både at drikke vand og spise mad. Har du lagt mærke til, at din hund helt har mistet interessen for mad og drikke, er det vidst tid til et besøg hos lægen.

 


11. Tør hud og sår 
Den bedste måde at opdage dette på, er at give din bedsteven en god omgang massage og gnide den på maven.

 


12. Øjnene er tørre, røde, hævede eller klør 
Eftersom du alligevel kigger din hund i øjnene hver evig eneste dag, så check en ekstra gang for øjeninfektion. Måske er du vant til, at din hunds øjne allerede løber i vand i forbindelse med allergi, men hver opmærksom på om det er mere end normalt.

 


13. Hævet mave 
Og nej, det er ikke kun hvis din hund har fået lidt for meget aftensmad. Oppustet mave kan være dødeligt for hunde. Er din hunds mave hævet eller hård er det en nødssituation. 

 


14. Besvær med at gå
Måske tror du, at det er fordi din vuf er ved at blive gammel eller bare er blevet ekstra doven. Her kan der dog være tale om neurologiske problemer, som kræver et besøg hos lægen. 

 


15. Varme ører og snude 
For at checke din hund for feber, er det ikke altid nødvendigt at gøre brug af et termometer. Mærk i første omgang om dens ører og snude er varmere end normalt. Så har du svaret!

18. juli, 2020 — Simon Hansen